Actueel

Evenementen Deventer

Hieronder ziet u de meest actuele activiteiten voor de komende maanden. Voor meer actuele activiteiten kunt u ook kijken op VVV Deventer. 

Alle activiteiten zijn op loopafstand van Hotel de Vischpoorte, Deventer

Aankomende Evenementen Deventer

 

Anton Heyboer

15 september – 20 november

KunstaanZ opent donderdag 15 september 2022 de deur van Brink 16 in Deventer voor de 10de expositie die KunstaanZ in Deventer organiseert. Ditmaal is de keuze gevallen op het werk van de bekende Nederlandse kunstenaar, schilder en graficus, Anton Heyboer.

Heyboer wordt in zijn latere leven in Nederland vooral bekend als de schilder met de bruiden. Daardoor wordt makkelijk vergeten wat zijn belang was voor de Nederlandse kunst en cultuur. Internationaal werd hij gezien als een van de belangrijkste Nederlandse kunstschilders. Anton Heyboer wordt in 1924 geboren in Indonesië. Hij verhuist naar Nederland en wordt daar net als zijn vader, werktuigbouwkundig ingenieur.

In 1943 wordt hij opgepakt door de Duitsers en tewerkgesteld in Berlijn als buitenlandse dwangarbeider. Hij moet lijken opruimen. Dat traumatische werk maakt een grote indruk op hem. Hij wordt zeer ernstig ziek door difterie en roodvonk, maar overleeft uiteindelijk door het ingrijpen van een vrouw, genaamd Sinaida. Zij komt later in veel van het werk van Heyboer terug in collages van verschillende technieken waarin hij haar invloed aangeeft.

In 1951 wordt Heyboer opgenomen voor behandeling in het psychiatrisch ziekenhuis in Bloemendaal. Na zijn behandeling ontwikkelt hij een bijzondere mengeling van katholicisme en zenboeddhisme, zeer belangrijk voor zijn unieke kijk op de wereld.

De circa 50 tentoongestelde werken van Heyboer zijn aan KunstaanZ voor de expositie ter beschikking gesteld door enkele particuliere families. De expositie is vanaf 15 september geopend van donderdag tot en met zondag van 11.00 – 17.00 uur en loopt tot en met zondag 20 november. De toegangsprijs is 5 euro. Houders van de Museumkaart, de Postcodeloterij of de Vriendenloterij betalen 3,50 euro. Bij de prijs inbegrepen is een brochure waarin Heyboer zelf ingaat op zijn bijzondere kijk op het leven. Zie de website www.kunstaanz.nl voor meer informatie over de expositie en over KunstaanZ.

Open Monumentendag 11 en 12 sept. 2022

De Open Monumentendag is in het 2e weekend van september. Tijdens dit evenement kunt u gratis binnenkijken bij duizenden monumenten in Nederland.

In 2022 heeft Open Monumentendag plaats op 11 en 12 september.

Op de Open Monumentendag vieren we elk jaar de rijkdom van het Nederlands erfgoed. U krijgt de kans om gebouwen en tuinen te bezoeken, waar u normaal niet zo snel komt. Vaak zijn er leuke activiteiten en hoort u meer over de achtergrond van het monument. De Open Monumentendag heeft elk jaar een thema.

 

Monumenten in Deventer

Deventer is 1 van de 5 oudste steden van Nederland. In de binnenstad staan veel monumentale gebouwen. Tijdens Open Monumentendag kunt u een aantal van deze gebouwen bezoeken. Daarnaast bent u ook welkom op andere locaties in Deventer. U vindt de deelnemers aan de Open Monumentendag op www.openmonumentendag.nl. Zie ook de website openmonumentendagdeventer.nl.

 

Stichting Open Monumentendag

De Open Monumentendag bestaat sinds 1987. Het is 1 van de grote culturele evenementen in Nederland. In het hele land helpen vrijwilligers de Stichting Open Monumentendag met het behoud van de monumenten. Ook in 50 andere landen wordt het culturele erfgoed gevierd.

Boekenmarkt Deventer

Het is bijna zo ver, de Deventer boekenmarkt 2022!
De grote boekenmarkt met duizenden bezoekers en honderden kramen is terug van weggeweest! Dit jaar is de 32e editie en mogen we alle boekhandelaren en boekenfans weer verwelkomen op zondag 7 augustus 2022 in de historische binnenstad.

Een editie die net iets kleiner is dan voorheen. Waar vorige jaren de hele binnenstad vol stond met kramen, zijn ze nu alleen te vinden langs de IJssel en op het Grote Kerkhof. Desalniettemin zijn er in totaal meer dan 500 kramen gevuld met vele duizenden boeken en deelname van gerenommeerde boekhandelaren en antiquariaten uit heel Nederland.
De markt begint om 9.30 uur.

Zien we jullie ook?😁📚📖

Meer informatie? kijk dan op https://www.deventerboekenmarkt.nl/

Hotel de Vischpoorte

Appartementen Hotel Deventer

Hostel Deventer 

 

Museum More

Te zien van 22 mei tot 2 oktober 2022.

Existentieel circus

Spectaculair, monumentaal en kleurrijk, kan Tadeusz de kijker zelfs overweldigen. Alleen al het formaat van zijn werk is vaak indrukwekkend. En de intensiteit spat van het doek. Op expressieve en dramatische wijze schildert hij het leven als een groots spektakel, waarbij de mens zich in vele bochten wringt.

Eigen paviljoen

Onverschrokken en compromisloos groeide de Duitser uit tot een van de meest invloedrijke en bekendste figuratieve kunstenaars van zijn generatie. In 1982 nam Tadeusz deel aan de Biënnale van Venetië en exposeerde later in Europa, Azië en de Verenigde Staten. Sinds 1992 huisvest Museum Insel Hombroich bij Neuss een Tadeusz-paviljoen, dat speciaal is gebouwd voor de presentatie van zijn monumentale schilderijen.

Unieke verzameling