Het verhaal van Deventer: de podwalk

Deze route die bekend is van de tv serie “Het verhaal van Nederland”  kronkelt door de levendige binnenstad van Deventer. We lopen langs de woelige IJssel, wurmen ons door smalle steegjes en trekken langs scheve pakhuizen. De geschiedenis is hier duidelijk en zichtbaar aanwezig. We lopen door de straten waar de tonnen vis en zout de Hanzestad in kwamen en komen erachter waarom Deventer vroeger omheind was door een dikke stadsmuur.

Bent u nieuwsgierig geworden naar deze geschiedenis wandeling?

Hieronder een aantal highlights van onze prachtige binnenstad.

Noordenbergkwartier Deventer:

Het Noordenbergkwartier is een woon/winkelwijk in Deventer. Hotel de Vischpoorte ligt ook in deze wijk. Het is een hele gevarieerde wijk waar mensen wonen, winkelen, genieten (van de horeca en uitgaan), overnachten en wandelen langs de IJssel en elkaar nog groeten.

De eigenaar Peter van den Hengel woont ook in deze wijk. Al onze accommodaties zijn gevestigd in deze wijk.  Het is een leuke wijk om doorheen te wandelen. Wandeling compleet maken? Ga dan naar de VVV en koop de wandelgids “Noorderbergkwartier” of Wandel Dapper.

Bent u al in Theater en Cinema Mimik geweest?

Tegenover het hotel ligt een prachtig nieuw Theater met een mooie theaterzaal en 4 filmzalen. Echt heel leuk om te bezoeken (je kunt er ook eten).

Mooie films en mooi theater. Het is zo’n beetje onze buurman (50 meter afstand) dus je hoeft niet ver te lopen.

Binnenstad van Deventer

Handig overzicht van alle Deventer winkels, theaters, cafés, hotels, restaurants, etc.

Nieuw in Deventer:

Hostel Deventer

Voor goed en goedkoop overnachten moet je in Hostel Deventer zijn. Prachtige locatie: tegenover Hotel de Vischpoorte, aan de IJssel en in het centrum van Deventer.

Prima slapen voor een meer dan schappelijke prijs.

Boek een kamer via deze link: Hostel Deventer

Historie Deventer 1930

Dit is een ingekleurde video van Deventer uit 1930. Er is sinds die tijd een hoop veranderd, maar ook een heleboel is hetzelfde gebleven. Zo zag Deventer er dus 90 jaar geleden uit!

Museum de Waag.

Wisselende exposities in het boegbeeld van Deventer: de Waag.

De monumentale binnenstad van Deventer.

De Binnenstad van Deventer is eigenlijk één groot museum met al zijn historische gebouwen. De monumentendichtheid is één van de hoogste van Nederland. De wijken die het meest bezocht worden zijn de Brink, het grote centrale plein met zijn markten, het pittoreske Bergkwartier met zijn kleine oude straatjes die je terugbrengt naar de Middeleeuwen. En het prachtige Noorderbergkwartier aan de IJssel met zijn Lebuïnuskerk, stadhuis, nieuwe bieb (2018) en Filmtheater (2019).

De Brink met de Waag

Bergkwartier

Noorderbergkwartier

De Waag, op 5 minuten afstand van het hotel.

De Waag is gevestigd in één van de oudste waaggebouwen van Nederland.

De Waag is het boegbeeld van de stad, gelegen aan de Brink in Deventer. Het Waaggebouw telt drie bouwlagen, een traptoren, een klok en drie spitstorentjes. In de 19e eeuw verdween de Waagfunctie. Sinds 1915 is het een museum/tentoonstellingsruimte.

Deventer Koekwinkel

‘’Koek en Deventer horen bij elkaar’’

Deventer en koek zijn onlos(s)makelijk met elkaar verbonden. De koppeling tussen een lekkernij en een stad is nergens zo prominent als in Deventer. Bezoek de Bussink Deventer Koekwinkel aan de Brink nr. 84 en proef zelf de unieke smaak van Deventer Koek. Ook bij ons in het hotel vindt u de Deventer Koek terug. In de vorm van kleine verpakte bijtjes die bij de receptie liggen. Die mag u gratis proeven.

Lebuïnuskerk, de buurman van het hotel

De Lebuïnes of Grote Kerk is een gotische hallenkerk die tussen 1450 en 1525 tot stand kwam.

De kerk was rijk versierd met muurschilderingen en stond vol met heiligenbeelden en altaren.

Aan dit Katholieke praal kwam in 1580 een einde toen de calvinisten de kerk in bezit namen en het omdoopten tot Grote kerk. Vandaar dat op de dag van vandaag de kerk twee benamingen heeft. Het interieur is tijdens deze overname ernstig vernield en witgepleisterd. De sporen hiervan zijn tegenwoordig nog te zien.

Tegenwoordig dient de Lebuïneskerk niet alleen als kerk. Het wordt gebruik voor evenementen, bruiloften, theater, concerten, zaalverhuur enzovoort.

Neem een kijkje op de website voor actuele evenementen: